ios5.0’dan / ios5.1’den ios 4.x.x’e geri yüklemek

Yakın zamanda Apple ios5 güncelemesini çıkarttı. Getirdiği yeniliklerin çoğunu çok beğendim ve tabiki Siri’nin de gelecek olması mükemmeldi. Fakat Siri şimdilik (belki jailbreak ile iphone4’e eklenebilir) sadece iphone 4S için çalışıyor. Jailbreak (Jb) olmadan da telefonumun kötü olmayacağını düşünerek ios5’e güncelledim. Fakat bataryayı aşırı hızlı tüketen bir kaç bug bulunduruyordu. Kısa süre sonra ios5.1 çıkartıldı ve onun bu sorunu kısmen / bazı telefonlarda çözdüğü söylendi. Tam olarak çözmüyormuş ama kesinlikle gelişme var. ios5.0 ile şarjım 1 gün ios5.1 ile eskiden olduğu gibi 2 gün gidiyordu. Yinede Jb yapmak istediğim için ios4.3.3’e dönmek istedim. İnternette okuduğum bir sürü yöntemi denedim sadece bununla başarılı olabildim. “Downgrade” yapmak zor bir işlem olduğu için paylaşmak istedim. Belirtmekte fayda var bu yöntem sadece Cydia’da kayıtlı shsh dosyası olanlar için çalışıyormuş. İphone’u bilgisayara bağlayın ve hazırsanız işleme başlayalım. Öncelikle iTunes’tan transfer purchases diyerek uygulamaların ve backup diyerek de iPhone’un yedeğini alalım. Kişiler, mail hesabı ve takvim içeriklerini Outlook’a senkronize etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Böylece bunlarda bir kayıp yaşamayacaksınız. Her ihtimale karşı anti-virüs programınızı, msn, skype gibi programları kapatın ve işlemlere başlayın. Bazen sorun yaratabiliyorlar.

  1. iPhone’u DFU mod dediğimiz recover moduna sokmamız gerekiyor. Bunun için Power ve Home tuşlarını kullanacağız. Power tuşu telefonun üst tarafındaki açma kapatmaya yarayan tuştur. Home tuşu ise ekranın altında bulunan üzerinde bir kare olan yuvarlak tuş.  Öncelikle telefonumuzu tamamen kapatıyoruz. Home ve Power tuşuna aynı anda 10 saniye boyunca basıyoruz. Daha sonra Home tuşuna basmaya devam ederken Power tuşuna basmayı kesiyoruz. Ekran kararana kadar Home tuşuna basıyoruz. Eğer ekranınızda hiç bir şey gösterilmiyorsa başardınız demektir.
  2. Windows kullananlar için C:\Windows\System32\drivers\etc Mac kullananlar için etc dizinine gidiyoruz.
  3. Orada host dosyası var. Onu notepad ya da benzer bir text editor ile açıp en alt satırına 74.208.105.171 gs.apple.com yazısını yapıştırıp kaydediyoruz.
  4. iTunes’u açıyoruz ve soldaki bölümden iPhone’a tıklıyoruz. Gelen ekran da Windows için Shift’e, Mac için Alt’a basılı tutarak Restore butonuna tıklıyoruz. Çıkan pencerede hangi versiyonu yükleyeceksek onun firmware dosyasına tıklıyoruz. Eğer elinizde istediğiniz firmware dosyası yoksa onu buradan indirebilirsiniz.
  5. Son olarak tek yapmanız gereken açılan pencerede Restore tuşuna basmak.

Restore ettikten sonra iTunes’tan bu iPhone’u ya yeni bir iPhone olarak ayarlayabilir ya da eski backuplarınızdan birini göstererek eski telefonunuzun aynı rehper, mesajlar, takvim vs. bilgilerine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yalnız ufak bir sorun var. ios5 kullanırken aldığınız backup’tan yükleme yapamıyoruz. iPhone’da kullanılan yazılım çok eski anlamına gelen bir uyarı alınıyor. Eğer bunun bir yolu varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Biraz veri kaybı olabilir ama ios4.x.x sürümünüzdeki son backup bilgileniriz yükleyebilirsiniz. Ben önceden Outlook’a kişiler, takvim ve mail hesabımı yedeklediğim için iPhone’a daha sonra oradaki bilgileri yükledim.

Eğer isterseniz Jb yapabilir ya da normal hali ile kullanabilirsiniz :).

Önemli notlar:

  • Eğer bu işlemden sonra hata alırsanız TinyUmbrella gibi bir yazılım kullanarak DFU modtan çıkabilirsiniz.
  • Eğer “Error code 1” hatası alıyorsanız. Bende de aynı hata çıktı. İşlem bitti sayabilirsiniz 🙂 .  Redsn0w’un son versiyonunu buradan indirin. Uygulamayı çalıştırın. “Extras” butonuna sonra da “Recovery Fix” butonuna basın her şey tamamlanana kadar bekleyin. Sonrasında iTunes’tan iPhone’unuzu ilk kullanıma geçirebilirsiniz.
  • Eğer yüklediğiniz versiyon 4.3.3’ten eski bir versiyonsa ama shsh dosyanız o versiyonda olduğu için onu yüklediyseniz. Aynı yöntem ile 4.3.3’e güncelleyebilirsiniz. Son untethered Jb olan ios 4.3.3’tür.
  • Eğer hata alıyorsanız ilk önce anti-virüs programını, skype, msn gibi programları kapattığınızdan emin olun yine hata alırsanız bilgisayarınızı baştan başlatın ve bu saydığım programları kapalı tutarak tekrar deneyin. Çok saçma gelebilir ama restart ile çözüm olabiliyor.

2 thoughts on “ios5.0’dan / ios5.1’den ios 4.x.x’e geri yüklemek

  • 4 Aralık 2011 tarihinde, saat 21:19
    Permalink

    Benim shsh kaydım yok ios5’ten 4.3.3’e geçmek istiyorum yine de yapabilirmiyim?

    Yanıtla
    • 6 Aralık 2011 tarihinde, saat 03:37
      Permalink

      Ben bir yol bulamamıştım. İnternette bir sürü seçenek yazıyor onları deneyip belki bulunabilir. Bu biraz şans işi. Bir kişide çalışan yöntem diğerinde çalışmayabiliyor. Şahsi düşüncem ios5.1 4.3.3ten daha iyi. Özellikle notification bar, takvimin yan döndülmesi, kilitli ekrandayken kamera açılabilinmesi vs gibi özelliklere bakarsak. Kolay gelsin.

      Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.