Protez Tırnakları Çıkarma ve Kırılan Tırnağı Tamir Etme

Daha önceki yazılarımda protez tırnakları detaylı olarak anlatmıştım. Nasıl yapılır?, ne işe yarar? ve nasıl çıkarılır? gibi soruları cevaplamıştım. Konuyla ilgili tüm linklere şu yazıdan ulaşabilirsiniz. Ben canım sıkıldıkça kendime akrilik ya da jel tırnak yapıyorum bazen ise sıkılıp çıkarıyorum. Bu yazı da tam da sıkılıp çıkardığım zamana denk geldiği için kuru kuru yazıyla anlatmak yerine resimlerle aşama aşama göstermeye çalışacağım. Kırılan Tırnağı tamir etme bölümü için aşağıdaki ilgili bölüme direk geçebilirsiniz.

 

Protez Tırnakları Çıkarma

 

1 nolu resimde göründüğü gibi kendi tırnağımın üzerinde akrilik var. Parlak görünmesi için ise üzerinde 1 kat ince jel var. Naturel yani şeffaf ya da hafif pembemsi bir renk tercih ediyorum. Böylece üzerine istediğim tasarımı yapabiliyorum. Akrilik tırnaklarla ilgili detaylı bilgi için tık tık.

Eğer tırnağınızın ucunda tip yani uzatmak için plastik bir takma tırnak varsa çıkarma işleminde onların da çıkacağını hatırlatmakta yarar var. Öncelikle 4 nolu resimdeki gibi protez tırnak için olan (kesinlikle normal tırnak üzerinde kullanmayın) törpülere ihtiyacımız var. Evimizdeki her hangi bir törpü de olur ama bu törpüler daha sert ve bize daha kolaylık sağlayacaklar. Bunları her hangi bir kozmetik markette bulabilirsiniz. Ben Rossmann’da görmüştüm. Tırnağın üzerine bakıldığında kesinlikle doğal tırnaktan daha kalın ve sert bir tabaka olduğunu görmek mümkün. Aseton yardımıyla tüm akriliği çıkarmadan önce törpüleyebildiğimiz kadar tırnağın üzerine törpülemeliyiz. En azından üzerinde parlak jel tabakası gitmeli. Bu törpüleme işlemi çok fazla toz çıkaracağı için önünüze bir havlu ya da gazete kağıdı sermenizi, saçlarınızı güzelce toplamanızı ve bolca boş bir vaktinizde bu işe başlamanızı tavsiye ederim. 2 nolu resimde tırnakların törpülenmiş ve üzerinde kısmen ince bir tabaka akrilik bırakılmış halini görüyorsunuz. Doğruyu söylemek gerekirse ben biraz elektrikli törpü ile işlemi hızlandırdım ama herkesin kolay ulaşabileceği ve kullanımı kolay bir şey olmadığı için buna değinmiyorum.

 

Tırnakların üzeri törpülenip akrilik ince bir tabaka kaldıktan sonra tırnaklarınızın boyunu da mümkün en kısa şekilde kısaltmanız sonrasında kullanım için size daha rahatlık sağlayacaktır. Ben çok kısa tırnakla rahat edemediğim için tamamen kesmemeyi tercih ettim ama siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz. 3 nolu resimde ise tırnakların boyunu kısaltıp ellerimi yıkadıktan tüm o tozdan kurtulduktan sonraki halini görüyorsunuz.

 

Sıra geldi akrilikten tamamen kurtulmaya. Bunun için alüminyum folyo, küçük kesilmiş pamuklar, mümkünse %100 aseton yoksa yüksek aseton içeren oje çıkarıcı, son olarak da tırnak eti itici çubuk ya da metal gerekli. 4 nolu resimde gerekli malzemeleri görebilirsiniz. Sanki simli oje çıkaracakmış gibi folyo yöntemini uygulayacağız. Kestiğimiz pamuklara biraz aseton döküp pamuğu tırnağımızın üzerine koyuyoruz. Daha sonra da parmaklarımızı alüminyum folyo ile sarıyoruz. Folyonun parlak kısmı içte kalacak şekilde sarılırsa daha iyi olacağını bir yerde okumuştum.

 

 

 

 

Resim 5’te tüm tırnaklarımı sardıktan sonraki halini görüyorsunuz. Bir film ya da dizi açıp bir süre bu halde bekliyoruz. Ben %100 aseton kullandığım için 20 – 25 dk bekledim ama normal asetonlu oje çıkarıcı kullananların en az 40 – 45 dk beklemesini tavsiye ederim. Ne kadar çok beklerseniz sonradan işlemi tekrar etmek zorunda kalmazsınız. Bu süre sonunda folyoları çıkardığım zaman tırnaklarımın üzerinde kısmen erimiş akrilik vardı. Aynen 6 nolu resimde görüldüğü gibi jölemsi bir kıvamda bir şey.

 

Tırnak eti iticimizi alıp yavaş ve nazik bir şekilde diplerden uçlara doğru akriliği ilerek çıkarıyoruz. Eğer çıkmayan sert bir tabaka varsa elimizle koparmaya ya da zorlayarak çıkarmaya çalışmıyoruz. Amacımız tırnaklara zarar vermeden işlem yapmak. Eğer çıkmayanlar varsa folyolama ve bekleme işlemini tekrar uyguluyoruz. Benim tekrarlamama gerek kalmadığı için hemen bir sonraki aşamaya geçtim. Tüm akriliği iterek çıkardıktan sonra tırnaklarımın halini resim 7’de görebilirsiniz.  Hala çok minik kalıntılar var ama yinede doğal tırnaklarım.

 

Buffer dediğimiz küp ya da dikdörtgenler prizması şeklindeki sert tırtıklı olmayan bir törpü yardımıyla yumuşak bir şekilde tırnaklarımın üzerini törpüledim. Zaten çok sert ve uzun süre yapmak gerekmiyor. Sonuç ise resim 8.

 

Öncelikle uzun zamandır 6 ay belki daha fazla süredir kalın, dayanıklı ve sert tırnaklarım olduğu için biraz garipsediğimi ve tırnaklarımda hassaslık hissettiğimi söylemeden olmaz. Tırnaklarım biraz hasarlı ama öyle kağıt gibi incecik falan değil. Artık doğal tırnaklara nasıl ki çok özen göstermek gerekiyorsa bnm de öyle yapmam gerekli. Tırnaklarımda birazcık incelme ve yumuşama tabiki var ama abartılacak bir şey değil. Benim gizli formülüm Mavala Scientifique. Biraz pahalı minicik bir şişe. Malesef paraben ve formaldehit içeren bir tırnak sertleştirici. Çok önceden almıştım şimdi olsa sanırım almazdım. Sadece akrilikleri çıkardığım zaman 2-3 kere kullanıyorum ve sonra ihtiyacım kalmıyor. Zaten haftada en fazla 2 kere kullanılabilen bir ürün. Evinizde hangi tırnak sertleştirici varsa onu da kullanabilirsiniz. Çok eskiden Kalyon kullanırdım. Sally Hansen’ın da bir kaç bakım ojesi bende var ama onları tavsiye etmiyorum çünkü bu sertleştiriciler benim tırnağımdan kendi kendilerine soyulan ojeymiş gibi çıkıyorlar. Flormar’ın tırnak sertleştirici bakım ojesi vardı. Onu bittikçe alırdım ve çok memnundum. Daha önceden yazdığım akrilik tırnak sonrası yazılarında bahsetmiştim. Eminim şu anda daha iyilerini yapmışlardır. Ellerime ve tırnaklarıma sık sık nemlendirici sürerek tırnaklarımda oluşan kuruluğu da gidermeye ve tırnaklarımı güçlendirmeye çalışıyorum. Mesela gece yatmadan önce ellerime ve tırnak diplerime bol bol nemlendirici sürüp eldiven giyiyorum. Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir yöntem.

 

Yazının devamında kırılmış olduğunu fark ettiğim tırnağı nasıl tamir ettiğimi açıklayacağım. Ayrıca aşağıdaki 11 ve 12 nolu resimlerde ise tırnaklarımın 2 kat Essence nail candies 07 marshfellows sürülmüş son halini bulabilirsiniz.

Kırılan Tırnağı Tamir Etme

 

Akrilik tırnakları çıkardıktan sonra fark ettim ki bir tırnağım yandan minicik kırık ve ben tüm tırnaklarımı kesmek istemiyorum. Yukarıdaki 8 nolu resimde kırmızı ile işaretleyip göstermeye çalıştım. ( düzeltme: sanırım işaretlememişim aslında orta parmağımın tırnağının işaret parmağına yakın tarafında minik bir kırık var. ) Aslında benim genelde tercih ettiğim tamir etme yöntemi kırığın boyutuna bağlı olarak akrilik ya da jel ile tamir etmek. Eğer büyük bir kırıksa akrilik ile küçük ise Shellac ile tamir etmeyi tercih ediyorum. Şu anda amacım sadece doğal tırnağa sahip olmak olduğu için tüm bu yöntemleri anlatmayı başka bir yazıya bırakıp herkesin evinde yapabileceği bir yöntemi göstermek istiyorum. Tabi ki çay poşeti yöntemi.

 

9 nolu resimde gerekenleri görüyoruz. 1 adet poşet çay, 1 cımbız, 1 makas ve takma tırnak/tip yapıştırıcısı ya da japon yapıştırıcısı. Öncelikle poşet çayın içindeki çayı bir yere boşaltıp minik bir parça kesiyoruz. Tırnağımızdaki kırığın üzerini örtecek hatta birazcık daha büyük olacak şekilde kesiyoruz. Kırık tırnağımızın üzerine bir kaç damla yapıştırıcıdan sürüyoruz. Cımbız ile 10 nolu resimdeki gibi minik çay poşeti parçasını alıp kırığın üzerine koyup nazikçe bastırıyoruz. Daha sağlam olması için ben bir kaç damla daha yapıştırıcı sürdüm ve tamamen yapışmasını sağladım. 3 – 5 dk yapıştırıcının kurumasını ve sabitlenmesini bekliyoruz. Tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra bir törpü yardımıyla üzerini nazikçe törpüleyip tırnak üzerinde çıkıntı gibi durmasını engellemeye çalışıyoruz. Daha sonra istediğiniz ojeyi sürüp keyfinize bakabilirsiniz. Tırnağınız uzadıktan sonra keserek, bu yama yapma işleminden kurtulabilirsiniz çünkü tırnaklarımız da aynı saçlarımız gibi kendi kendilerini tamir edemiyorlar. Resim 11 ve 12’de tırnaklarımın 2 kat Essence nail candies 07 marshfellows sürülmüş son halini bulabilirsiniz.

 

12 thoughts on “Protez Tırnakları Çıkarma ve Kırılan Tırnağı Tamir Etme

  • Geri bildirim: Akrilik ve Jel Tırnaklar | Women & Technology

  • Geri bildirim: Yoğun tırnak bakımı – Protez tırnak sonrası 1. hafta | Women & Technology

  • 1 Aralık 2015 tarihinde, saat 20:09
    Permalink

    Merhabalar.
    Tırnak kırılması için çok faydalı bir yazı olmuş. Beni çay poşeti 5-6 gün idare etti. Peki biraz daha sağlam olsun diyorum ben ? Bu yüzden shellac nedir ve nasıl yapılır merak ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler ?

    Yanıtla
    • 4 Aralık 2015 tarihinde, saat 22:52
      Permalink

      Merhaba,
      Evde yapmak için çay poşeti en kolay ve en etkili yöntem bencede. Shellac uygulamasını malesef evde kolay kolay yapamayız çünkü bunun için özel ekipmana ihtiyacımız var. Shellac aslında jel tırnak teknolojisinde kullanılan UV jel’den çok da farklı değil. Sadece formülasyonu biraz daha değiştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Shellac tarzı jeller “soak off gel” adıyla geçiyor. Oje gibi sürülüyor ama kuruması için UV yada LED lamba gerekiyor. Bunlarla ilgili jel tırnaklar yazımda ( http://gozdeokul.com/2014/05/jel-tirnaklar-hakkinda-her-sey/ ) biraz bahsetmiştim. Arada bir tırnak kırılması için kullanmaya o kadar yatırım yapmaya değmez ayrıca bilinçsiz yapıldığında tırnağa zarar verebilme ihtimalimiz ya da normalde 14 gün dayanan uygulamanın 1 hafta bile dayanmaması gibi sorunla karşılaşma şansımız var. Aslında bu konuyla ilgili bir video da çektim ama aylardır yayınlanmayı bekliyor.
      Benim tavsiyem her zaman tırnaklarınızı ojeli tutmanız, base coat oje ( taban ojesi) ve Top coat oje ( son kat ojesi) sürmeden oje sürmemeniz yönünde olacaktır. Ayrıca kat kat oje sürdüğümüzde biraz olsun tırnaklarda koruma katmanı yaratmış oluyoruz. Acil durumlar için yanımızda törpü taşımak da akıllıca oluyor. Tırnak kırılmadan düzeltebiliyoruz. Bakım yağları ya da en azından el kremi sürerek tırnakların nemli ve güçlü olmasını sağlayarak kırılmaları önleyebiliriz.
      Sevgiler,

      Yanıtla
      • 4 Aralık 2015 tarihinde, saat 23:01
        Permalink

        Çok çok teşekkür ederim. Ne kadar açıklayıcı bir anlatım olmuuş ???? Ellerinize sağlık. Normalde sürekli yağlar kullanıyorum tırnaklarım için ama. Anlattığınız gibi ekipmanlar çok fazla ?? ve eğitim olmadan yapılınca da riske girmemek lazım dediğiniz gibi. Yeniden teşekkür ederim ???

        Yanıtla
        • 4 Aralık 2015 tarihinde, saat 23:03
          Permalink

          Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 🙂

          Yanıtla
  • 9 Haziran 2017 tarihinde, saat 18:45
    Permalink

    Tırnak yaptırıyorum ama sürekli yapılan tırnaklar hemen düşüyor. 2-3 gün içinde tırnaktan kalıp şeklinde düşüyor. Neden?

    Yanıtla
    • 12 Haziran 2018 tarihinde, saat 14:55
      Permalink

      Tırnak teknisyeniniz bir şeyde hata yapıyor olmalı. Konusunda uzman ve eğitimli birisine uygulamayı yaptırırsanız böyle bir sorun yaşamadığınızı göreceksiniz.

      Yanıtla
  • 31 Ağustos 2018 tarihinde, saat 14:38
    Permalink

    %100 asetonu nerede bulabilirim ?

    Yanıtla
    • 28 Ocak 2019 tarihinde, saat 14:48
      Permalink

      Leyla Hanım merhaba,
      Normal kozmetik satan yerde genellikle satılmıyor. Ya profesyonel malzeme satılan yerlerde ya da internet üzerinden bulabilirsiniz. Protez tırnak çıkarmak konusunda daha önceden bir tecrübeniz ya da eğitiminiz yoksa sağlığınız için tırnak teknisyenizin bu işlemi yapması daha doğru olacaktır.
      Sevgiler,

      Yanıtla
  • 14 Ocak 2020 tarihinde, saat 18:16
    Permalink

    Merhaba, ben protez tırnaklarımı çıkaralı 1 buçuk hafta oldu fakat hala acıyor tırnaklarım dokununca. Sizde de öyle oldu mu? Ne kadar sürede geçtiler?

    Yanıtla
    • 3 Mart 2021 tarihinde, saat 13:37
      Permalink

      Merhaba Rabia,
      Bende dediğiniz gibi bir sorun olmadı. Tahminimce yanlış bir çıkarma işlemi yapıldığı için tırnak yüzeyine zarar verilmiş ve tırnağınız incelmiş. Tırnakları olabildiğince kısa kullanmak ve uzamasını beklemekten başka bir çözümü yok malesef.

      Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.