Blog nasıl açılır? – Temel Bilgiler

Blog nasıl açılır yazı dizisinin ilk bölümü temel bilgilerle başlıyoruz. Bu bölümde gerçekten blog yazarlığına uygun olup olmadığınızı keşfedecek ve bilmeniz gereken en basit kavramlar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

 

Blog yazmaya karar verdikten sonra hemen işe koyulmadan önce bilmeniz gereken çok önemli konular var. Bunları yapabileceğinizden emin olmadan başlamak bence iyi bir blogger olamamanın en büyük etmenleri.

 

Yazı yazmak, Videolar ve fotoğraflar

Düzgün bir Türkçe kullanarak yazılarınızı yazın. Mesela işe “herkes”, “yalnız” gibi kelimelerle ve “ı” yerine “i” kullanmamakla başlayabilirsiniz. Bir mesajlaşma ortamında kankanızla konuşmuyorsunuz. Belki size öyle yazınca daha samimi daha “tatlış” geliyor olabilir ama bir makale yazıyormuş gibi özen göstermelisiniz. Eğer video çekiyorsanız ise yine düzgün konuşmalısınız. Sürekli “ııı-iii-eee” gibi sesleri çıkarmak yerine önceden ne söyleyeceğinizi planlayarak çekime başlayın. Tabi ki bu videoda görüntü kalitesi, videonun işlenmesi de bir o kadar  önemlidir. (Video ile ilgili detaylara başka bir yazıda derinlemesine bakabiliriz. Aşağıya yorum olarak belirtebilirsiniz.) Bloğunuzda kullandığınız fotoğrafların güzel olmasına ve size ait olmalarına da özen gösterin. Eğer başkasına ait bir şeyi kullandıysanız referans vermeyi asla ihmal etmeyin. Aksi takdirde fotoğraf sahibi hakkınızda yasal işlem başlatma yetkisine sahip.

Paylaşımlarınız öyle “ben yaptım işte oldu” değil, karşınızdaki kişiye bir şey katıyor olmalı. Mesela bir ürün inceliyorsunuz firma çekincesiyle ürünü övmek yerine artısını eksisini doğru şekilde söylemelisiniz. Bir şeyi tanıtıyorsanız nasıl kullanılır, nasıl yapılır karşınızdakine aktarmalısınız.

Her türlü yoruma açık olmak

Sizin gibi düşünmeyen insanlara karşı ne kadar hoş görülü olabileceğinizi düşünün. Elbet sizi çok beğenip baş tacı edecekler olacaktır ama onun yanında sürekli ters yorumlar yapan, yeri geldiğinde iyi, yeri geldiğinde kötü eleştiriler yapanlar da olacaktır. Sırf o yazınıza size ters gelen bir şey yazdığı için yorumu yayınlamamazlık yaparsanız inandırıcılığınızı yitirirsiniz. İnsanlara karşı kibar ve nazik olmaya özen göstermeli ve size değer verip yorum yapanlara değer vermelisiniz.

Ben yorumları yazım hatalarını düzeltmek dışında hiç bir şey değiştirmeden yayınlıyorum. (Keşke yorum yaparken herkes yazım kurallarına dikkat ediyor olsa.) Eğer yazıyı sabote etme, reklam yapma, hakaret etme amacı taşıyorsa, sahte kişilerden geldiği açıkça belliyse ya da belirli bir ideolojiye dikkat çekiyorsa yayınlamıyorum.

İsim seçimi

Belki de bu madde ilk iş olmalıydı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yukarıdaki bahsettiğim özelliklere sahip olmadan bir yere gelemezsiniz. Tüm bunları anladım, öyle kısa sürelik bir heves de yapmıyorum diyorsanız işin devamına geçebiliriz. Kendinize güzel bir isim, bir blog adı bulun. Daha sonra da adınızı değiştirebilirsiniz ama yaptığınız her isim değişikliğinde okuyucularınız bu da kim diyerek şaşırabilir ve sizi takip etmeyi bırakabilir. Bu da size bir eksi olarak geri dönecektir.

Konu seçimi

İlginizi çeken konu ya da konular neler?, Hangi konularda paylaşımlar yapmayı planlıyorsunuz? gibi soruları kendi kendinize cevaplayın. Belirli bir okuyucu kitleniz oluştuğu zaman onlar sizden bu tarz paylaşımlar bekleyeceklerdir. Mesela sürekli kitap paylaşımı yapıyorsanız bir anda kozmetik paylaşımı yaparsanız bu da ne diyenler çok olacaktır. Eğer ikisini de yapmak istiyorsanız biraz ondan biraz bundan dengeli bir şekilde paylaşımlarınızı organize etmeli ve bir konuya ağırlık verip diğerini ihmal etmemelisiniz.

Çekiliş hesabı olmak ya da çalıntı paylaşımlar

Son zamanlarda özellikle Instagram gibi sosyal medya ortamlarında bir çok çekiliş hesabı ya da ürün toplama hesabı türedi. Kendilerini blogger olarak bile tanımlayanları çok var. Hiç kimseye bir şey katmadan tamamen bencil bir şekilde hediyeler toplama, çekiliş kazanma ya da firmalardan ürün dilenme çabasında olan hesaplardan olmayın. Belki size hiç kimse söylemiyor ama hiç kimse öyle hesapları sevmiyor. Çekiliş yaptığımda özellikle öyle bir hesaba çıkmaması için fazlasıyla özen gösteriyorum çünkü gerçekten kazandıkları ürünü hak ettiklerine inanmıyorum.

Fenomen olmak

Eskiden ne güzel kaliteli bloglar vardı. Gerçekten okumaktan zevk aldığımız ve bir çok şey öğrendiğimiz. Artık bir çoğu okuyucuya hiç bir şey katmıyor. Sırf resim dolu hiç bir açıklama hiç bir bilgilendirme yok. Bunu sevdim bunu sevmedim diyen okuyucuya hiç bir katkısı olmayan blog çöplüğünün bir parçası olmayın. Sevdiğinizi neden sevdiğinizi açıklayın ve beğenmediğiniz yanlarını da açıklayın. Kısacası o yazı için zaman harcayın. Okuyan kişi doğru ve kaliteli  bilgi alacağını bilsin.

Benim amacım popüler olmak, fenomen olmak ya da tüm herkes beni tanısın “ayy çok havalı olayım” diye başlıyorsanız yol yakınken vaz geçin.

Paylaşım sıklığı

Bir güne 3-5 yazı yayınlayıp sonra 2 hafta yayınlamamazlık etmeyin. Belirli bir düzen oturtun. Mesela ayda 1 yazı mı paylaşıyorsunuz? Tamam sorun değil. Herkes ayda 1 yazı olacağını bilir ve ona göre okur. Aynı anda bir kaç yazı yazmış olabilirsiniz ama en azından birer gün aralıklarla yayınlayın.

Tema ve tasarım

Şimdiye kadar hep içerikten bahsettik. Sıra geldi görselliğe. Allı pullu, gözü yoran temalar devri çoktan kapandı. Daha sade ve düzenli temalar son zamanlarda daha çok tercih ediliyor. Ayrıca mobil cihazların hayatımıza girmesiyle de bloglar da bu cihazlar üzerinden okunur hale geldi. Responsive adı verilen mobil cihazlara da uygun olan bir tema seçerseniz sitenize girenler içeriği daha kolay bir şekilde görüntüleyebilir.

Zaman zaman bloğuna müzik çalar falan koyanları görüyorum. Bir de otomatik çalmaya hatta belki de susturulamıyor olmaya ayarlıyorlar. Acilen bunları sitenizden kaldırın. Çok itici ve rahatsız edici oluyor. En basiti arka arkaya bir kaç sekme açmışken ve başka bir şey yaparken arkadan müzik gelmesi kadar sinir edici bir şey yok.

Kategori ve etiket kullanımı

Yazılarınızı ilgili kategoriler altında toplayarak daha kolay bulunabilirlik ve düzen sağlayabilirsiniz. Ayrıca yazılarınıza koyacağınız etiketler (tags) aramalarda ilgili yazının hızlıca bulunmasını sağlayacaktır.

Blog yazma platformları

Blog hizmetinde en çok kullanılan 2 büyük platform vardır. Bunlar WordPress ve Blogspot. İkisinin de kendisine göre avantajları var. Hangisini nasıl seçeceğimize başka bir yazıda değineceğim. Benim size tavsiyem bu iki platformdan birisini seçmenizdir.

Hakkımda bölümü

Blogunuza ilk defa giren bir kişinin bir kaç yazınızı okuyup beğenmesinden sonra ilk bakacağı yer hakkında bölümüdür. Okuyucu bunları kim yazıyor diye merak edecektir. Kısa da olsa kimsiniz, nelerle ilgilenirsiniz, nerede yaşıyorsunuz gibi konulardan bahseden bir yazı bloğun en temel sayfalarındandır.

İletişim

Sizinle iletişim kurmak isteyen kişilerin size ulaşması için ya bir mail adresi ya da bir iletişim formu koyun. Benim tavsiyem iletişim formudur çünkü mail adresinizi herkesin göreceği bir şekilde yazmak sizi olası spam maillere açık hale getirecektir.

Reklamlar ve para kazanma

İlk günden bir sürü reklam koyup para kazanma hevesine girmek yerine öncelikle iyi bir içerik sunmaya odaklanın. Normal koşullarda arkanızda bir medya ajansı ya da özel bir şey yoksa bir gece bir yerlere gelemezsiniz sabırlı olmaya çalışın.

Ben hiç bu tür uğraşlar peşinde olmadım. Ben içeriğimi yazarım ve kendime bakarım diye gezdim. Varsın bloğumu okuyan 1-2 kişi olsun. Eğer onlara yararlı içerik sunabiliyorsam ne mutlu bana. Zamanla hak ettiğim yere geleceğime inanıyorum. Belki hızlı belki yavaş.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.