Antikalar 1 – Punched cards

Uzun zamandır bu gibi eski bilgisayar teknolojilerinden oluşan bir dizi yazı yazmayı planlıyordum ve bu ilk yazı delikli kart diye Türkçe’de kullanılan kartlar ile ilgili. Bilgisayar Mühendisliğinin ilk derslerinde bu Punched Card ismi geçer ya bir resimden öğrencilere gösterilir ne olduğu ya da derse getirilen tek numune gösterilir. Eskiden kod yazılır böyle kartlar özel makinayla delinir ve daha sonra derlenir ve program çalıştırılırmış. Her satır kod için ayrı bir kart kullanılır ve sonuç olarak küçük bir fonksiyon için bile bir tomar kart kullanılırmış.
Fortran, Cobol  gibi low-level programlama dilleriyle kullanılan bu kartlar 1980’li yıllardan kalma. Bir çok matematik işlemi bu kartlara yazılan programlar sayesinde yapılabiliyordu. İlk gördüğüm zaman elimde tarihi eser tutuyormuşçasına heyecanlanmıştım. Çok eski bir yöntem olsa bile 1 kere onları kullanarak program yazmak isterdim. Acaba o zamanlarda kullanılan makinaları inceleyebileceğimiz bir yer var mıdır? Türkiye’de olduğunu pek sanmıyorum ama belki bunların kullanıldığı üniversiteler bir yerde saklıyor olabilir. Biraz hikayesini okumak isterseniz sizi İngilizce açıklamalarının olduğu bu wiki sayfasına ve bu wiki sayfasına yönlendirebilirim. Bir kaç fotoğraf daha;
Stop komutu:
1400,588:
Diğer kartlar:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.