Ayakkabı Koleksiyonum – 2016 Ayakkabı Modası

Hepimiz ayakkabı giyiyoruz ama biz kadınlar için bu çok ayrı bir tutku. İşte ben de tam bir ayakkabı delisiyim. Elimde olsa tüm ayakkabıcı dükkanını satın alırım. Koleksiyonumdaki 2016 trendlerine uygun parçaları sizin için derledim. Ayakkabı alırken nelere dikkat ediyorum, seçim yaparken neler önemlidir paylaşmaya çalışacağım.

Ayakkabılarda rahatlık ve şıklık benim için ön plandadır. Yani sadece güzel göründüğü için ayağımı acıtan ve sağlıksız bir ayakkabıyı almam. Alırsam daha sonradan giymek istemeyeceğim için boşu boşuna olacak. Ayakkabının rahatlığı insanın yürüyüşünü de duruşunu da etkiliyor. Önemli olan ayakkabının markası değil rahatlığı ve kalitesidir. Yumuşak olması, ayağı vurmamasıdır. Ben genelde ayakkabılarımı İzmir’deki butik ayakkabıcılardan almayı tercih ediyorum. Umarım modeller size fikir verebilir. Haydi ayakkabılara geçelim. 

Yüksek topuklar

Yüksek topuklu ayakkabılarda önünün platformlu olması topuk boyunu azaltarak rahatlık sağlıyor.  Zaten topuklu ayakkabının rahatsızlık vermesine neden olan şey ayağın eğimidir. Bu eğimi azaltmak da topuk boyunun kısalmasıyla oluyor. Hem yüksek olsun hem de rahat olsun denildiğinde de platformu çağırmış oluyoruz. Bu tarz ayakkabılarda ben topuk boyunu şu şekilde hesaplıyorum. Platformun bittiği yerden topuğa doğru bir çizgi çekiyorum. Ayağın aslında ne kadar topuk üzerinde durduğunu böylece görebiliyorum. Eğer aradaki bu fark max 4 parmak ise ben rahat giyebiliyorum. 5 parmak ise biraz zorlanıyorum. Üstünü ise hiç giyemiyorum. Tabiki bu kişiden kişiye değişir. Önemli olan sizin kendi rahatınızı bulmanızdır.

Kalın topuk ise ince topuğa göre daha rahat oluyor. Mühendis olarak bunu fizikle açıklamazsam rahat edemem. Temas yüzeyi azaldıkça uygulanan basınç artar. Bu temel fizik kuralıdır. Aynı hesapla de kalın topuk daha rahat oluyor. Klasik topuklu ayakkabılarda yükseklik arttıkça benim de rahatsızlık seviyem artıyor. 

Yüksek ama rahat diyince ise aklımıza gelen bir diğer ayakkabı modeli ise dolgu topuklar oluyor. İster alçak ister yüksek tercih size kalmış. Bazı kişiler dolgu topuğu kaba olarak nitelendirebiliyor fakat ufak detaylarla zarifleştirmek mümkün.

Alçak topuklar

Günlük daha rahat kullanım için max 3-4 parmak yüksekliğindeki daha alçak topukları tercih ediyorum. Aslında topuk boyutları parmakla ölçülmez ama 8pt, 12pt bana pek de anlam vermiyor. Anlamak için illaki elimle görebildiğim bir boyut olması gerekiyor. Sağlık açısından da zaten alçak topuklar tavsiye ediliyor. Ne çok düz ne de çok yüksek ortası iyidir.

Bu sene renkli ayakkabılar çok moda. Pembe, mavi, yeşil hatta sarı ve mor. Bir anda hem modunuzu hem de havanızı değiştirerek size şıklık katabilir. Günlük rahat kullanabileceğiniz yükseklikte bu tarz ayakkabılar tercih edebilirsiniz. 

Bir başka 2016 trendi ise fiyonklar. Hem renkli hem fiyonklu ayakkabıyı görünce havada kaptım.

Mademki trendlerden bahsediyoruz bir başka bu senenin trendi modelden de bahsetmem gerekiyor. Tabiki de bu bantlı modeller. İncecik bir bant bile ayakkabının tüm havasını değiştirebiliyor. Bu sene bol bol bantları göreceğiz. Yalnız güneşin altında bantlı ayakkabıları tercih edip amele yanığı olmayın.

Klasik modeller

İş hayatı, toplantı ya da özel bir davette şık ve resmi giyinilmek gerektiğinde genellikle siyah ve klasik modeller tercih ediliyor. Stiletto dediğimiz ince topuklu siyah ayakkabı bu tür zamanların vaz geçilmezi. Fakat uzun süreli kullanım için değil birkaç saat için giymek daha uygun oluyor. Uzun süreli kullanımlarda daha alçak olanlarını tercih ediyoruz.

Klasik model ayakkabılarda çoğunlukla sivri burun modası hakim. Sivri burunlar kadınsı görünse de ayakları mahvediyor. Sürekli sivri burun ayakkabı giymek kemik çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden yuvarlak burunlular daha bir rahat oluyor.

Düz ayakkabılar

İşte benim konuma geldik. Her ne kadar boyum uzun olmasa da elim hep düz ayakkabılara gidiyor. Yaz boyu sandaletlerle geziyorum. Eğer sandalet giymezsem de kesin babet giyiyorumdur. Babetlerde altı kağıt gibi olan ayağı sarmayan modeller pek de ilgimi çekmiyor. Olmuşken birazcık ayakkabıya benzeyen modelleri tercih ediyorum. Tabi bu zevkinize ve neyle rahat ettiğinize bağlı. Ayakkabı demişken bu sene babetlerin ayakkabıya benzeyen modelleri ve moda. Denk gelirseniz bir şans verebilirsiniz.

Gece ve Özel Günler

Özellikle yaz mevsiminde düğünler ve mezuniyetler neredeyse her hafta oluyor. Bu tarz gecelerde ışıltılı modeller, daha şatafatlı ayakkabılar tercih ediliyor. Ayakkabının topuk yüksekliği arttıkça önündeki platformu da ona göre olmalı ki gecenin ortasında dans pistinde ayakkabıları atmayalım. Ayakkabının topuk yüksekliğini ölçmek için yazımın başında platformlu ayakkabılar için anlattığım tekniği kullanabilirsiniz.

Botlar

Ben bu yazıyı ve videoyu ilk hazırlamaya başladığımda kıştı o yüzden botları da dahil etmiştim ama yaz gelince sıcaktan dolayı her ne kadar ben tercih etmesem de tercih edenler çok. Yazın da bot mu giyilirmiş demiyoruz çünkü festivallerin vazgeçilmez tarzının bir parçası. Gerçi o pişen ayaklarla nasıl giyiyorlar anlamıyorum.

Bu sene postallar ve zincirli modeller moda. Açıkçası tüm kış boyunca ben de postal giydim. Hem düz hem de topuklu modelini kullandım. Çok rahat oluyor ve her giyim tarzına uyuyor. Zincirli modeller de büyük şıklık yaratıyor. Bir de bilekte botlar var. Onlarda da bol dikişli modeller hakim. Belki önümüzdeki kış botlara daha detaylı olarak gireriz diye çok uzatmak istemiyorum.

Sizin ayakkabı tercihiniz nedir? Yüksek topukları mı yoksa rahatlığı mı tercih edersiniz? Bir de spor ayakkabılar var değinmediğim, yoksa spor mu daha çok tarzınızı yansıtıyor? 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.